Uporedite ponude svih osiguravajućih kuća na jednom mestu

Konekta Plus > Vesti > Procena štete za vozila – prvi deo

Procena štete za vozila – prvi deo

Objavljeno: 19/05/2021

Kasko osiguranje vozila obezbediće nadoknadu materijalne štete na osiguranom vozilu, a kako se vrši procena nastale štete? Pročitajte naš vodič za kasko osiguranje, a za dodatna pitanja u vezi polisa osiguranja molimo Vas pozovite nas telefonom ili nam pišite na stranici kontakt

Umesto da informacije prikupljate sa puno različitih strana, kao posrednici u osiguranju sa dugogodišnjim iskustvom, za Vas skraćujemo čitav proces selekcije i odabira polise osiguranja koja najbolje odgovara Vašim potrebama.

Nakon nastanka štete na vozilu potrebno je podneti prijavu štete osiguravajućem društvu kako bi se mogla izvršiti procena štete. Procenu štete vrši procenitelj štete osiguravajućeg društva tako što popisuje nastalu štetu, slika vozilo iz 4 ugla, broj šasije, a zatim se slikaju mesta na vozilu gde je oštećenje nastalo.

Obmana procenitelja i pokušaj prijave oštećenja koje nije nastalo u prijavljenom događaju, odnosno lažno prijavljivanje oštećenja je kažnjivo po zakonu.

Nakon fotografisanja štete procenitelj vrši popis oštećenja. Tačan spisak delova koji su potrebni za opravku ili zamenu sadržan je u Zapisniku o oštećenju vozila. Zapisnik sadrži informacije o oštećenom vozilu, datum kada je nastala nezgoda, stanje vozila kao i broj radnih sati potrebnih za popravu vozila, koji su podeljeni po neophodnim zanatima.

U današnje vreme se za određivanje broja sati predviđenih za popravku vozila koriste ekspertski programi koji sadrže fabričke normative. Na osnovu broja šasije vozila, procenitelj ima uvid u delove koji se fabrički ugrađuju u vozilo i lako se računa broj sati potrebnih za zamenu tih delova.

U sledećem članku bavićemo se pojmom tehnička amortizacija i zbog čega je ona bitna.