Uporedite ponude svih osiguravajućih kuća na jednom mestu

Konekta Plus > Vesti > Procena štete za vozila – drugi deo

Procena štete za vozila – drugi deo

Objavljeno: 26/05/2021

Saznajte osnove postupka kod procene štete na Vašem vozilu. U slučaju aktiviranje kasko polise osiguranja, budite upućeni u proces oko naplate štete. Koju polisu osiguranja odabrati? Kao posrednici u osiguranju sa višegodišnjim iskustvom, brzo i lako ćemo za Vas odabrati polisu u skladu sa Vašim potrebama. Pozovite nas telefonom ili nam pošaljite upit.

U prošlom članku smo se bavili procesom prijave nastale štete na vozilu i koje se radnje tom prilikom obavljaju.

Šta podrazumeva tehnička amortizacija?

Za naknadu štete prilikom aktivacije polise osiguranja jedna stvar je izuzetno bitna: koliko je nešto vredelo u trenutku nastanka osiguranog slučaja? Ukoliko bi na starije vozilo ugradili nove delove došlo bi do povećanja vrednosti vozila što nije u skladu sa vrednošću vozila u trenutku nastanka štete. 

Za vozila starija od 4 godine procenitelj se može opredeliti za tehničku amortizaciju vozila koja se dodeljuje za limene delove i delove podložne periodičnoj zameni. 

Tehnička amortizacija se određuje u procentima i predstavlja ocenu procenitelja datu na osnovu stanja vozila. Kako to u praksi izgleda? Ako u vozilo ugradite nov i originalan deo, u daljem postupka rada vaše štete, nadležno lice istu obračunava kao vaše učešće u novom delu. Ukoliko na vozilo ugradite polovan deo ili deo koji nije originalan (alternativa originalnom delu), tehnička amortizacija se ne zaračunava.

Druga vrsta amortizacije odnosno učešća u zamenskom delu obračunava se ukoliko je taj deo već imao oštećenje na sebi i obračunava se u skladu sa obimom oštećenja istog. 

U sledećem članku bavićemo se Zapisnikom o oštećenju vozila i izborom majstora za servis vozila.