Uporedite ponude svih osiguravajućih kuća na jednom mestu

Konekta Plus > Vesti > Žene troše više novca na zdravlje

Žene troše više novca na zdravlje

Objavljeno: 05/03/2021

Tema ovogodišnjeg 8. marta, internacionalnog dana žena je: žene rukovodioci – postizanje jednake budućnosti u COVID-19 svetu. Zdravstveni izazovi svakako će biti u glavnom fokusu vremena ispred nas, a samo zdrava žena može iskazati svoj pun potencijal, i kao radnik i kao rukovodilac, te konačno kao supruga i majka.

Prosečan životni vek u Srbiji je 76 godina. Žene u proseku žive duže od muškaraca 7,8%, pa će skoro svaka 10 žena u starosti prva ostati bez svog partnera. Poslednjih 30 godina u Srbiji, penzioneri se tretiraju kao socijalna kategorija. Koliko puta ste videli natpis: sredom za penzionere specijalni popust, ili prve nedelje u mesecu popust za penzionere… Ljudi u trećem dobu padaju na teret dece i unuka, a svi mi, pali smo na društvenom ispitu.

Pored “državne“ penzije, do sigurnije starosti može se stići kroz štednju i osiguranje.

Beogradska agencija za istraživanje tržišta i javnog mnjenja MASMI, objavila je da je tokom 2020. godine gotovo svaki drugi stanovnik Srbije obavio bar jedan pregled u privatnim zdravstvenim ustanovama, iako je privatno zdravstveno osiguranje uplaćavao tek svaki deseti. 57.9% obavljenih pregleda plaćeno je manje od 2500 dinara, a 42.1% pregleda koštalo je preko 2500 dinara. Statistički žene su izdvajale više novca po pregledu u odnosu na muškarce.

Žene su sklonije posećivanju privatnih zdravstvenih ustanova veći broj puta, pa je i suma izdvojenog novca za privatne zdravstvene preglede veća, ali brojke nesumnjivo ukazuju na to da žene imaju izraženiju brigu o svom zdravlju. Duži životni vek žena u odnosu na muškarce mogao bi biti u korelaciji sa većim brojem poseta zdravstvenim ustanovama, ali takođe prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji jedan od razloga potencijalno je što su žene u biološkoj prednosti nad muškarcima.

Žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju jedan X i jedan Y hormozom – kojem nedostaje jedan krak – pa se zato i naziva Y hromozom. Na X hromozomima su kodirane važne genetske informacije povezane sa imunološkim svojstvima tela, pa uz to da žene proizvode više hormona estrogena koji takođe ima zaštitnu funkciju, dolazimo da potencijalne formule dugovečnosti, ili bar mogućeg razloga za duži životni vek žena u odnosu na muškarce.

Drage dame, Srećan 8. mart Vam želi Konekta Plus!