Uporedite ponude svih osiguravajućih kuća na jednom mestu

Konekta Plus > Vesti > Kako do penzije? Uz štednju i osiguranje!

Kako do penzije? Uz štednju i osiguranje!

Objavljeno: 22/02/2021

Iz ugla mladog čoveka u 20-tim godinama, deluje još rano misliti o penziji. Ali, već u 40-tim mnogi se kaju što nisu mislili na vreme: “gde mi je ova pamet bila sa 25“? Dobra vest je da nikad nije prerano, a ni prekasno da počnete sa štednjom za starost. Savet ne košta ništa, kao ni pravovremena i proverena informacija. Budite “pametni“ na vreme i što ranije, slobodno nas pozovite. Kao posrednici u osiguranju imamo odgovore na sva Vaša pitanja.

Pravo na državnu penziju se stiče dugogodišnjim uplatama doprinosa u državni penzijsko invalidski fond (PIO). 

Ono što je bitno znati je da se PIO fond u ekonomskom rečniku zove i fond međugeneracijske solidarnosti. To najbliskije opsiuje kako zapravo PIO fond u praksi funkcioniše. Mlada, radno sposobna generacija se “solidariše” sa starom generacijom koja više ne može da radi (penzionieri), tako što od svojih zarada uplaćuju svakog meseca jedan deo u PIO fond, a taj novac se odmah isplaćuje penzionerima.

Kada je fond nastao bio je daleko povoljniji odnos zaoposlenih i penzionera. Tada je 7 radnika izdržavalo jednog penzionera. Danas u Republici Srbiji imamo 1,7 miliona penzionera koje izdržava 1,7 miliona zaposlenih.

Ako se na to doda da je poslednjih nekoliko decenija na ovim prostorima negativan prirodni priraštaj i da se takav trend ne može promeniti, postavlja se pitanje ko će zapravo uplaćivati doprinose za ovu generaciju “mladih” kada budu za par decenija postali penzioneri. Da li će biti dovoljno mladih koji bi uplaćivali?

Pored toga, da bi osiguranik stekao pravo na starosnu ili prevremenu penziju potrebno je da, ispuni Zakonom propisane uslove u pogledu godina života i staža osiguranja.

Pravo na starosnu penziju u 2021. godini mogu ostvariti osiguranici:

Za muškarce uslov je:

65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja ili 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za žene uslov je:

63 godine i 2 meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja ili 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Pravo na prevremenu penziju u 2021. godini mogu ostvariti osiguranici:

Za muškarce uslov je 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina život, a za žene uslov je 39 godina i 4 meseca staža osiguranja i najmanje 58 godina i 4 meseca života

Osnovna penzija koja se uplaćuje u državni penzijski fond izvesno je da će biti manja od prihoda za vreme radnog veka i gotovo sigurno neće obezbediti životni standard na koji ste navikli tokom radnog veka.

Ako ne želite da zavisite samo državne penzije, rešenje koje je se pokazalo kao najefikasnije je dugoročno izdvajanje malog dela mesečnog prihoda koji trenutno ne znači mnogo ali ako se u kontinuitetu i strpljivo gradi godinama ili decenijama, period života u trećem dobu može biti drastično kvalitetniji i spokojniji.

Štednja za starost može postati jedna od najznačajnijih investicija u Vašem životu!

Postoje mnoga rešenja kako dočekati bezbrižne penzionerske dane, a mi Vam preporučujemo da uz štednju budete i osigurani. 

Pročitajte više u sledećem članku o principima i prednostima mešovitog životnog osiguranja, ili nam pišite na stranici kontakt za sve vrste dodatnih informacija u vezi osiguranja i štednje.