Uporedite ponude svih osiguravajućih kuća na jednom mestu

Konekta Plus > Vesti > Šta raditi u slučaju saobraćajne nezgode u inostranstvu?

Šta raditi u slučaju saobraćajne nezgode u inostranstvu?

Objavljeno: 31/08/2023

konekta-plus-posrednik-u-osiguranju-saobraćajna-nezgoda-u-inostranstvu-2023

Kada se desi udes u inostranstvu najbolje je biti osiguran kasko osiguranjem. Naravno tu je i zeleni karton koji je za mnoge države obavezan. Šta je najbolje učiniti nakon nezgode?

Udruženje osiguravača Srbije savetuju da je najbolje pozvati policiju da izađe na mesto nezgode i sastavi zapisnik. Pozivanje policije je obavezno ako ima povređenih i u pitanju je veća materijalna šteta.

Od policije treba tražiti obavezno potvrdu o oštećenju vozila, koja će gotovo sigurno zatrebati prilikom povratka u Srbiju, odnosno na izlasku iz države u kojoj se nezgoda dogodila. Potvrda se može takođe dobiti i na osnovu Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi.

Evropski izveštaj o nezgodi – sve što treba da znate! Pročitajte ovde.

Ono što je sigurno poželjno jeste slikati mesto nesreće i vozila koja su učestvovala. Zapisnik o šteti na vozilu najbolje je uraditi u državi u kojoj je došlo do sudara, u ovlašćenoj agenciji ili u osiguravajućem društvu. Ako sačekate na zapisnik i pišete ga u Srbiji, mogućnost osporavanja štete je velika i to od strane osiguravajućeg društva koje je krajnji platilac. 

Konekta plus – posrednik u osiguranju sa dugogodišnjim iskustvom. Za sve informacije u vezi polisa osiguranja pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom

Ukoliko auto nakon udesa nije u voznom stanju pozovite šlep službu da prebaci auto do servisa. Ove troškove trebalo bi da pokrije osiguravajuća kuća krivca. Veoma važno – pre bilo kakvih popravki na automobilu, obavezno treba pozvati osiguravajuću kuću krivca ili Biro zelene karte zemlje u kojoj se nalazite, kako bi se napravio zapisnik o oštećenju i da bi ste dobili uputstva za dalje korake.

Ako automobil ne može da se popravi u razumnom roku možete ostvariti pravo na naknadu troškova za smeštaj ili nastavak putovanja do željene destinacije.

Nikada nemojte brzati i pokušavati da rešite problem impulsivno. Bolje je propustiti nekoliko dana dok ste na odmoru nego napraviti veliku štetu usled loše procene koju možete otplaćivati godinama.