Uporedite ponude svih osiguravajućih kuća na jednom mestu

Konekta Plus > Vesti > Zimske gume i KASKO

Zimske gume i KASKO

Objavljeno: 26/01/2021

Statistički podaci pokazuju da je broj saobraćajnih nesreća tokom zimskih meseci i do šest puta veći nego tokom ostatka godine. Uz ovaj podatak treba imati u vidu da su u dve trećine slučajeva uzroci nezgoda koje se dese zimi upravo loši pneumatici u kombinaciji sa vlažnim odnosno zamrznutim kolovozom.

Da li ste znali da, u slučaju saobraćajne nezgode, ukoliko ne ispunjavate zakonom propisane uslove u ovakvim situacijama, ne možete naplatiti kasko osiguranje?

Dobar posrednik u osiguranju posavetovaće Vas koju vrstu osiguranja da odaberete i ukazati Vam na detalje pokrića, sa posebnim naglaskom na situacije u kojima gubite pravo na naknadu iz polise osiguranja (tzv. “sitna slova”).

U periodu od 1. novembra do 1. aprila obavezna je upotreba zimskih pneumatika na sva 4 točka ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice, kao i korišćenje lanaca za sneg tamo gde je to regulisano saobraćajnim znakom. Ako se u ovom periodu oprema ne koristi na adekvatan način, prema zakonu, vozilo se smatra tehnički neispravnim i u slučaju saobraćajne nezgode, osiguravač nije u obavezi da Vam isplati štetu po osnovu polise kasko osiguranja.

Takođe, ne zaboravite da je u skladu sa zakonom propisana minimalna dubina šare za zimske pneumatike 4 mm.

Da li sami plaćate štetu ako ste vozili bez zimskih guma?

Ukoliko ste po zamrznutom ili snegom pokrivenom kolovozu učestvovali u saobraćajnoj nesreći sa letnjim pneumaticima, ne samo da nećete imati mogućnost naplate kasko osiguranja, već osiguravajuća kuća zadržava pravo da nakon isplate novca oštećenoj strani od Vas refundira nastale troškove. Situacija posebno može da se zakomplikuje ukoliko je prilikom udesa neko povređen.

Zimske gume su svakako bolja i sigurnija opcija prilikom loših uslova vožnje. 

Zašto je to bitno?

Na temperaturama ispod 7 stepeni Celzijusa letnje gume su nesigurne, odnosno postaju krute, što se negativno odražava na prijanjanje i kontakt sa podlogom. Sa druge strane, zimske gume su napravljene od specifične smeše u kombinaciji sa lamelarnom strukturom koja pruža optimalno prijanjanje gazećeg sloja na kolovozu i kada je spoljašnja temperatura vazduha ispod 7 stepeni.

Ukoliko i dalje razmišljate da li su gume bitan faktor, razmislite o zimskim vremenskim uslovima. Niska temperatura veoma brzo od minimlanih padavina može napraviti poledicu, a vi ste u vozilu na putu od posla do kuće. Tu pred Vama, Vaše vozilo postaje tehnički neispravno, iako ste seli u njega pre 5 minuta i bilo je sve u skladu sa zakonom. Ali više nije! 

Klik do potpunih informacija.

Pre nego što se odlučite za kasko osiguranje, pozovite nas da se posavetujemo, ili nam pišite na kontakt stranici.

Tu smo zbog Vas. Da pravi izbor bude očigledan.