Uporedite ponude svih osiguravajućih kuća na jednom mestu

Konekta Plus > Vesti > Vožnja u papučama i osiguranje – kako do naplate polise?

Vožnja u papučama i osiguranje – kako do naplate polise?

Objavljeno: 20/07/2023

konekta-plus-posrednik-u-osiguranju-vožnja-u-papučama-štiklama-sandalama

Vožnja automobila u papučama je opasna, kažnjiva, a takođe može se desiti da ne možete naplatiti polisu osiguranja u slučaju saobraćajne nesreće. Pročitajte u daljem tekstu kakve su sve implikacije vožnje u papučama ali i u drugoj neadekvatnoj obući. 

Srpski zakon ne definiše precizno u bilo kojoj odredbi da se izričito zabranjuje vožnja u papučama, štiklama ili bosih nogu. Ali ako pak dođe do saobraćajne nesreće može se primeniti opšta odredba koja zabranjuje vozaču da upravlja vozilom na način kojim se ugrožava bezbednost. 

Šta to znači u praksi? Vozeći na način koji ugrožava bezbednost, a to svakako jeste vožnja u papučama, štiklama ili bosih nogu, osiguravajuća kuća može proceniti da niste adekvatno postupili tokom vožnje i može Vam uskratiti isplatu štetu na osnovu polise osiguranja.

Dobro je napomenuti da ako u slučaju udesa koji je izazvao vozač u neadekvatnoj obući ima stradalih, moguća kazna je, između ostalog, i do 8 godina zatvora. Isti propisi kao i u Srbiji važe i u Crnoj Gori.

Konekta plus – posrednik u osiguranju sa višegodišnjim iskustvom. Za sve informacije u vezi osiguranja pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom

U pojedinim zemljama kao što su Belgija, Bosna i Hercegovina, Danska, Finska, Hrvatska, Luksemburg, nema posebnih pravila niti zakon propisuje obuću za vožnju. U principu je sve dopušteno, ali se vozači mole za dodatni oprez.

U Italiji takođe nema posebnog pravila ali ona postoje u slučaju saobraćajne nesreće ako policijski službenik ustanovi da imate neadekvatnu obuću i to unese u zapisnik. Osiguravajuća kuća Vam na osnovu zapisnika može uskratiti isplatu polise osiguranja.

U Nemačkoj prema zakonu, vozač mora učiniti sve da obezbedi sigurno upravljanje vozilom. To se u stvari interpretira i kao preporuka da se ne vozi u japankama, sandalama i papučama koje sa spoljne strane nisu učvršćene.

Osiguravajuće kuće imaju pravo da Vam usled nebezbedne vožnje uskrate isplatu polise osiguranja, zato budite pažljive i nemojte sedati u vozilo u neadekvatnoj obući.

Srećan put i mirni letnji odmori.