Uporedite ponude svih osiguravajućih kuća na jednom mestu

Konekta Plus > Vesti > Šta raditi u slučaju kad izbije požar?

Šta raditi u slučaju kad izbije požar?

Objavljeno: 07/07/2022

Doba je godine kada su požari na otvorenom česti, zbog visokih temperatura ili ljudske nemarnosti. Tokom zime požari u kući ili stanu često mogu izbiti zbog neadekvatne praznične rasvete ali tokom godine požar je moguć usled raznih okolnosti. Za miran san i zaštitu imovine dobro je na vreme obezbediti polisu osiguranja za kuću ili stan sa pokrićem u slučaju požara.

Kakva je procedura u slučaju da Vas zadesi požar, bilo u kući, stanu ili na radnom mestu?

Ako osetite dim ili pak vidite vatru pozovite vatrogasce. Broj za vatrogasnu službu u Srbiji je 193.

U slučaju da je požar manjih razmera pokušajte da ga ugasite vatrogasnim aparatom kojim je opremljena svaka zgrada ili kancelarijski prostor ako se radi o firmi. Nikada nemojte električne instalacije polivati vodom, za to služi specijalna pena kakva se nalazi u aparatima za gašenje požara.

Ako nemate sredstvo za gašenje požara napustite prostoriju što pre. Ako se nalazite u prizemlju to je lako učiniti izlaskom kroz prozor ili na vrata.

Za sva pitanja u vezi osiguranja Vašeg doma ili drugih vrsta osiguranja pošaljite nam upit na stranici kontakt. Takođe nas možete pozvati telefonom.

Ako se nalazite u zgradi napustite stan, zatvorite vrata kako bi ste sprečili protok vazduha, a samim tim i dima i koristitite obične ili stepenice za evakuaciju. Nikako nemojte koristiti lift jer se u slučaju požara prema protokolu gasi struja u celoj zgradi i na taj način možete ostati zarobljeni u malom prostoru koji se brzo puni dimom.

U slučaju da je požar na spratovima ispod Vas, dim će se penjati prema gore. Većina stradalih u požaru nastrada od udisanja dima, a ne od neposredne izloženosti vatri. Zatvorite ulazna vrata, a na rubne delove postavite mokre krpe ili peškire. Izađite na terasu ili na prozor i dozivajte pomoć.

Ukoliko ne možete dočekati pomoć i morate da se probijete kroz dim kako bi ste se spasili, obucite obuću sa debelim đonom, kapute ili debele jakne, stavite preko nosa i usta krpe sa vodom i pokušajte da zadržite dah što je moguće duže. 

Sve mere koje smo nabrojali spadaju u nužne da bi se zaštitilo ono najvažnije – ljudski život. Imovinu svakako možete nadoknaditi putem polise osiguranja u slučaju požara. 

konekta-plus-beograd-osiguranje-od-pozara-2022