Uporedite ponude svih osiguravajućih kuća na jednom mestu

Konekta Plus > Vesti > Kasko osiguranje za polovna vozila – da li se isplati?

Kasko osiguranje za polovna vozila – da li se isplati?

Objavljeno: 18/02/2021

Zabluda je da se kasko osiguranje koristi samo za nova vozila veće vrednosti. Moguće je kasko osigurati i polovna vozila, a postoji i mini kasko koji se primenjuje na jeftinijim vozilima starosti preko 10 godina.

Osiguravajuće kuće nude razne vrste kasko osiguranja, a ako niste sigurni koju polisu osiguranja odabrati za Vaše vozilo, pozovite nas telefonom ili nam postavite upit na stranici kontakt. Razrešićemo sve Vaše nedoumice veoma brzo, jasno i lako.

U osiguravajućim kućama rećiće Vam da je kasko osiguranje za starija vozila neisplativo. To onda znači da automobil koji nakon 6 godina vredi, uzmimo za primer 30000 evra, ne treba da bude kasko osiguran od krađe. Nismo sigurni da je to pametno, posebno ako imamo u vidu da su vozila veće vrednosti najviše na meti kradljivaca. 

Osiguranik, uz konsultaciju sa posrednkom u osiguranju, mora dobro sagledati interes da osigura svoje vozilo, da ne dođe u situaciju da zbog starosti vozila svaka manja šteta bude obračunata kao totalna.

Sve se svodi na procenu ekonomske isplativosti. Jer vrednost vozila premijum klase i prosečnog automobila ne gube jednako na vrednosti kako godine prolaze. 

Treba imati na umu i da se kataloška vrednost vozila često drastično razlikuje od realne cene polovnog automobila na tržištu. Vlasnik vozila uz konsultaciju bi morao da proceni razne vrste rizika kojima je izloženo njegovo vozilo i na osnovu toga odluči da li želi i koliko da plati za kasko osiguranje.

Jedno od rešenja za kasko osiguranje starijih vozila preko 10 godina je mini kasko. Ono u osnovi ne pokriva osiguranje od krađe vozila, ali uz doplatu moguć je i takav vid osiguranja. U zavisnosti od osiguravajaće kuće, mini kasko u nekim slučajevima ne pokriva lom stakla, požar, vandalizam, odron, a kod nekih pokriva sve rizike koje pokriva klasično kasko osiguranje. 

Mini kasko osiguranje funkcioniše po principu da se ugovorena suma osiguranja “iscrpljuje“ svakom pojedinačnom naknadom štete. Uzmimo za primer da ste osigurali auto na 5000 evra, svaki put kada prijavite oštećenje, novac za popravku biće oduziman od tog iznosa, sve dok ga ne potrošite. Ako je učinjena šteta 3000 evra, auto će biti popravljen, a vama ostaje još 2000 evra za druge moguće popravke do isteka godine od dana kada ste uplatili mini kasko osiguranje. Napravite li štetu na vozilu još nekoliko puta i prekoračite iznos od 5000 evra, sve preko tog iznosa plaćate sami jer ste potrošili fond za naknadu štete.

Ako niste sigurni koje kasko osiguranje najbolje pristaje Vašem polovnom vozilu, ne ustručavajte se da nam se obratite putem kontakt stranice ili telefonskim putem. 

Tu smo zbog Vas.