Uporedite ponude svih osiguravajućih kuća na jednom mestu

Konekta Plus > Vesti > Kako osigurati štednju usled povećanja inflacije?

Kako osigurati štednju usled povećanja inflacije?

Objavljeno: 06/10/2022

Ciljana inflacija za ovu godinu u Srbiji je bila oko 4,5%, međutim u praksi to nije bio slučaj. Ona je tokom ovog leta dostigla čitavih 12% usled energetske krize i mnogih drugih faktora koji su na nju uticali.

Kako inflacija utiče na štednju građana? Poređenjem visine ostvarene kamate na štednju i stopom inflacije, dolazimo do zaključka da će ove godine štedni ulozi biti na gubitku. Stopa inflacije je veća od visine kamate na štednju iako je štednja u dinarima na prvi pogled zaista isplativa. 

U pojedinim bankama kamata na oročena sredstva u dinarima je preko 8%, ali inflacija od preko 10% će pojesti vrednost kamate. Štednja u evrima je još manje isplativa kada se zna da su kamate na štedne uloge manje, a takođe postoji i plaćanje poreza na prihod od kapitala koji iznosi 15%.

Konekta plus – posrednik u osiguranju sa dugogodišnjim iskustvom. Za sve vrste informacija iz oblasti osiguranja pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom

Rešenje za ovaj problem postoji. Mnoge osiguravajuće kuće imaju različite programe štednje kroz osiguranje života. U polise osiguranja se ubacuje indeksacija, tako što se odredi fiksni procentualni iznos koji se prilagođava inflaciji – uzmimo za primer kada se za 3% svake godine povećava zagarantovana suma (krajnji kapital).

Jedan od modela jeste i da se povećanje zagarantovane sume veže za troškove života. Uzmimo za primer 6%, pa u slučaju povećanja troškova u tom procentu, zagarantovana suma raste za isti iznos.

Osiguranje života je postalo izuzetno traženo nakon pandemije korona virusa, koja je još uvek u toku, a inflacija i ostale ekonomske okolnosti će uticati na povećanu tražnju ovog vida osiguranja. Ako želite da se osigurate i pri tom štedite, pozovite posrednika u osiguranju koji će za Vas pronaći adekvatnu polisu u velikoj ponudi različitih osiguravajućih kuća.

konekta-plus-beograd-osiguranje-stednja-inflacija-osiguranje-zivota