Uporedite ponude svih osiguravajućih kuća na jednom mestu

Konekta Plus > Vesti > Kako naplatiti štetu ako udarite životinju na putu?

Kako naplatiti štetu ako udarite životinju na putu?

Objavljeno: 14/12/2023

konekta-plus-posrednik-u-osiguranju-divljač-na-putu

Ako udarite životinju na putu najbolje je da imate kasko osiguranje jer su ovakve stavke u većini slučajeva pokrivene polisom. Koje sve situacije postoje prilikom udara životinje – objasnićemo kroz nekoliko primera.

Prilikom udara životinje na magistralnom putu odgovornost je na vlasniku životinje. Ako se radi o divljači za njih su najčešće zaduženi ljudi iz lokalnih lovišta koji bi trebali da se brinu o tome da životinje ne dospeju na kolovoz.

Za životinje koje nemaju vlasnika, potrebno je da se obratite komunalnim službama jer su one odgovorne za uklanjanje životinja sa ulica. Za nadoknadu štete je nadležna opština ili grad, odnosno lokalna samouprava. Odgovornost komunalnih službi se odnosi samo na pse i mačke lutalice.

Konekta plus – pouzdan posrednik u osiguranju sa višegodišnjim iskustvom. Sve informacije o polisama osiguranje možete dobiti slanjem upita na stranici kontakt ili pozivom na telefon

Za nastalu štetu na auto putu odgovornost preuzimaju putari koji održavaju deonicu puta na kojoj je do nesreće došlo. Na auto putevima postoji zaštitna ograda koja sprečava životinje da pretrčavaju jer im je kretanje ovakvim putem zabranjeno. Potrebno je pronaći rupu na ogradi kroz koju je životinja prošla kako bi dokazali da je ušla na auto put.

U situacijama kada na putu postoji znak “Divljač na putu”, u obavezi ste da smanjite brzinu kretanja i da vodite računa da ne udarite životinju. U slučaju da životinja ima vlasnika on može od Vas tražiti da mu nadoknadite štetu za ubijenu životinju.

Veoma je bitno da ako se dogodi neka od ovih situacija, obavezno obezbedite dokaze za sve što se dogodilo. Najbolje je pozvati policiju i napraviti zapisnik. Uz zapisnik možete i sami slikati mesto udara i oštećenja na automobilu, a dobro je uzeti i izjave od eventualnih svedoka.