Uporedite ponude svih osiguravajućih kuća na jednom mestu

Konekta Plus > Vesti > Kako funkcioniše naplata regresa osiguravajućih kuća?

Kako funkcioniše naplata regresa osiguravajućih kuća?

Objavljeno: 22/06/2023

konekta-plus-posrednik-u-osiguranju-naplata-regresa-osiguravajucih-kuca

Osiguravajuće kuće imaju pravo da podnesu tužbu za naplatu regresa protiv građana odgovornih za materijalnu i nematerijalnu štetu koja je nastala upotrebom motornih vozila. U kojim slučajevima se to radi?

Zakonom je propisano da osiguravajuće društvo ima pravo na naplatu regresa od lica koje je pričinilo štetu upravljajući ili koristeći motorno vozilo, ako nije imalo odgovarajuće ovlašćenje. Osiguravajuća kuća može potraživati isplaćeni iznos naknade štete, kamatu i ostale troškove.

Ko predstavlja neovlašćeno lice?

Lice koje je upravljalo motornim vozilom bez vozačke dozvole.

Lice koje je upravljalo motornim vozilom bez odobrenja korisnika motornog vozila.

Konekta plus – Vaš pouzdani posrednik u osiguranju. Za sva pitanja u vezi polisa osiguranja postavite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom

Lice koje je na protivpravan način došlo u posed državnog motornog vozila.

Lice koje je upravljalo motornim vozilom bez odgovarajuće dozvole za određenu kategoriju vozila ali i lice kome je oduzeta vozačka dozvola.

Važno je naglasiti da lice odnosno vozač koji trenutno kod sebe nema važeću vozačku dozvolu, izgubilo je ili joj je istekla važnost, nije neovlašćeno lice i da se protiv njega ne može podnositi regresni zahtev.

Takođe, osiguravajuće društvo ima pravo na naknadu štete, ako je vozač izazvao saobraćajni udes pod uticajem alkohola, droge, ili drugih narkotika (psihoaktivnih supstanci).

Vozač je pod uticajem alkohola ako mu se izmeri više od 0,5 promila alkohola u krvi. Naplata regresa je moguća i kada vozač posle saobraćajne nezgode odbije da se podvrgne alkotestu.