Uporedite ponude svih osiguravajućih kuća na jednom mestu

Konekta Plus > Vesti > Garantni fond u osiguranju kao zaštita osiguranika

Garantni fond u osiguranju kao zaštita osiguranika

Objavljeno: 30/10/2023

konekta-plus-posrednik-u-osiguranju-garantni-fond

Kupovinom polise osiguranja, osiguranik se obezbeđuje od potencijalnih gubitaka i šteta uz naknadu u vidu premije. Međutim, šta se dešava u slučaju da osiguravajuća kompanija doživi neuspeh ili nije u mogućnosti da ispuni svoje obaveze prema osiguranicima? 

Šta je garantni fond u osiguranju?

Garantni fond u osiguranju, takođe poznat kao osiguravajući fond za zaštitu osiguranika, je organizacija osnovana sa svrhom da obezbedi zaštitu i podršku osiguranicima u slučaju bankrota ili nesolventnosti njihovih osiguravajućih društava. Ovi fondovi se uspostavljaju pod zakonodavstvom države kako bi se obezbedila finansijska stabilnost i zaštita interesa osiguranika.

Kako garantni fond funkcioniše?

Garantni fondovi funkcionišu na način da preuzimaju obaveze nesolventnog osiguravajućeg društva i isplaćuju štete osiguranicima prema uslovima njihovih polisa. Ovi fondovi obično imaju jasno definisane pravna ovlašćenja i obaveze koje reguliše zakonodavstvo. Na primer, u mnogim zemljama, garantni fondovi su ovlašćeni da isplaćuju polise do određenog iznosa.

Konekta plus – posrednik u osiguranju sa višegodišnjim iskustvom. Za sve informacije pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom

Zašto su garantni fondovi važni?

Garantni fondovi nose ključnu ulogu u prevenciji nezaštićenosti osiguranika u slučaju finansijskog problema njihovih osiguravajućih društava. Njihova prisutnost pruža dodatnu sigurnost i pomaže u očuvanju poverenja u osiguranje kao grane privrede. 

Uloga garantnih fondova u tržištu osiguranja

Osim zaštite osiguranika, garantni fondovi igraju i bitnu ulogu u održavanju stabilnosti tržišta osiguranja. Kada nesolventna osiguravajuća društva ne mogu da ispune svoje obaveze to može dovesti do negativnih posledica na tržištu i destabilizacije sektora osiguranja. Garantni fondovi pomažu u minimizaciji ovih rizika tako što preuzimaju obaveze nesolventnih kompanija i tako čuvaju poverenje u usluge industrije osiguranja.

Sve nedoumice u vezi polise osiguranje rešite uz konsultaciju sa Vašim posrednikom u osiguranju koji za Vas može brzo i lako pronaći adekvatno i optimalno rešenje.